Postaw na spirulinę
2 min readKręty kształt jak również nieszczególna wręcz pokaźność – to właśnie spirulina, tak swojska, ale również prezentująca zaskakującą objętość wyróżników korzystnych w codziennej suplementacji. Mianowana także zielonym mięsem, które coraz chętniej dołączamy do powszechnej diety, z uwagi na wyjątkowe wartości.
Aztekowie wiele wieków temu zauważali znamiona, jakie charakteryzuje się spirulina. Mówimy tu o niewielkich, zielonkawo-niebieskich, dla których najpopularniejszym siedliskiem są niezbyt zimne zbiorniki wodne Afryki i Meksyku. Ponadto model śruby i wielkość sięgająca średnio 500ɥm. Tak niewielki ,,układ”, a jednak donoszący olbrzymią ilość zdrowia z jego spożywania.
Oryginalny tytuł zielonego mięsa spirulina posiada konkretnie dzięki szczególnie pokaźnej zawartości niezbędnego nam białka, którego znajduje się w tego typu algach niekiedy aż 300% więcej niż w produktach zwierzęcych. Oprócz tego 18 aminokwasów, a pośród nich osiem postrzeganych jako niezastąpione. W spirulinie znajduje się więcej łatwo absorbowalnego żelaza niż w produktach odzwierzęcych, a na zaciekawienie zasługuje do tego wysoki poziom potasu, magnezu i wielu witamin, makro- i mikroelementów.
Spirulinę nazywano czasami mlekiem Matki Ziemi, a to dlatego, że można odnaleźć w niej wyjątkowo wysokie ilości rzadkiego kwasu GLA. Substancja ta uczestniczy w naturalnej syntezie związków odpowiadających choćby za normowanie ciśnienia krwi, mechanizmy zapobiegające stanom zapalnym, zaś ponadto znaczną poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów.
Barwniki składające się na żywo zielony chlorofil plus kobaltowa fikocyjanina, odnajdują się w spirulinie ostatecznie wpływają na to, że owa prezentuje działanie przeciwutleniające. Wspomniana wcześniej fikocyjanina jest przy tym odpowiedzialna za poskramianie enzymu lipazy trzustkowej, kontrolowanie stężenia tri-glicerydów w surowicy oprócz tego normalizację stężenia glukozy w porze poposiłkowej. Spirulina, odwołując się do opinii profesorów, optymalizuje wydolność systemu odporności. Zawarte w niej zaś niezbędne do życia aminy i enzymy, a także biofotny, dokładają swoją cegiełkę do unormowania sprawności naszego ciała.